Thursday, February 26, 2015

Bukit Batu Putih vs Gunung Nuang

Hi assalamualaikum, untuk kalini aku nak share pasal hiking aku last week (masa chinese new year 2015) haritu hari sabtu and ahad. Aku pilih untuk pegi ke Bukit Batu Putih but we'all tak camping dalam Hutan Rekreasi Tanjung Tuan tapi near area dekat situ lupa nama tempat dia apa sebab exhausted tahap tak boleh nak kawal.

Beza dengan tunang aku dia hike jugak tapi jumaat and sabtu dia pegi Gunung Nuang (aku tak pernah sampai lagi). Insyallah coming sampai lah kut kalau dipanjangkan umur mana lah tahu rasa dia sama macam naik Taman Negara, Bukit Lepoh and Bukit Tabur tapi rasanya lagi kaww (I should try)! Hahaha. Malam tu lepas daripada camping yang awesome tido pandang bintang wahhh seronok sambil kaki main pasir and nyamuk berdesing tengah racing tepi telinga best sangat. Aku naik Bukit Batu Putih ni jam 12 tengahari masa matahari tengah terik ya amatttt. (Balik mmg burnnn)

Okay sedikit info pasal Hutan Rekreasi Tanjung Tuan ni aku boleh share, teletak di daerah Alor Gajah, Melaka (aku pegi melalui Federal Highway dan ambik tol Seremban lepastu terus ke Port Dickson try guna waze jerr). Kemudahan yang disediakan contoh parking, tandas, pondok rehat, infomation board and track jogging lepas tu bagi yang suka mancing and camping pun ada jugak RM3/perhead untuk satu malam and boleh walk in terus buka dari 7 pagi - 6 petang.

Masa aku pegi tu ramai jugak yang bawak famili masuk jalan jalan kaki alaa ada jalan tar (track) macam kat Bukit Bauk, Dungun memang seronok tapi aku nak naik ke Batu Putih tu kene pilih jungle track lah kan. Weh macam orang gila naik atas tu dalam jungle nak hike penuh nafsu perut loya haihyaaa nasib ada kawan yang best :P

Aku share few gambar even aku tahu tak banyak gambar yang dapat membantu tapi tempat ni best sangat, nak pegi panjang dalam 15 minit jer kalau ikut track asal (lalu jalan tar around 1 hour- 1 1/12 hour) then ikut jungle (cross) around 15 minit.

P/s : seronoknyaaaa tidoq kat hammock naa :)

 





Aku selitkan lah jugak few gambar tunang aku, takpela beza tempat but my wishlist too nak pegi Gunung Nuang! Now, tengah struggle nak hilangkan burn kat muka. Insyallah updated soon :)




I love you bb :)!

Nina Isa

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. eh tu fer kan? dia rasanya, study sama kt usm dlu, n pg perhentian ngn dia

    ReplyDelete